Pärnävaaran alamäkipyöräilyreitit kutsuvat

13.7.2020

Haluaisitko kokeilla alamäkiajoa mutta et ole varma osaatko ja uskallatko? Kuulostaako sanat Downhill ja Enduro hyvältä? No hyvä! Pärnävaaran alamäkireittejä on nyt kunnostettu. Paikan päällä on ollut puuhaamassa keväästä lähtien kourallinen aktiivijäseniä: on kunnostettu ja suunniteltu olemassa olevia alamäkireittejä sekä visioitu uusia Liperissä alkaneen Pyörällä Poluille -kehittämishankkeen avuksi. Tavoitteena on ollut saada reitit siihen kuntoon, että paikalla pystytään turvallisesti ajamaan ja järjestämään yhteisajoja. Yhteisiä keskiviikkoajoja silmällä pitäen on talkoiltu pari kertaa isommalla porukalla ja kasattu esimerkiksi uusia hyppyreitä. 

Koko homman on mahdollistanut erittäin hyvä talkoohenki. Vaikka tunteja on vierähtänyt suunnittelun sekä vasaran ja lapion kanssa, porukka on ollut innoissaan ja yhdessä tekeminen on tuntunut mukavalta hommalta. 

Polku-urien kunnostamisen lisäksi alamäkireiteille on laitettu huomiokylttejä ja -nauhoja teiden ylityskohtiin vaaratilanteiden välttämiseksi. Pärnävaaralla liikkuu paljon muitakin ulkoilijoita, joten kaikkien reitillä ajavien on syytä noudattaa tilanteiden vaatimaa hyvää varovaisuutta ja pyöräilyetikettiä.

Jos et ole aikaisemmin ajanut DH:tä tai enduroa niin nyt siihen on hyvä mahdollisuus, nimittäin keskiviikkoisin Pärnällä järjestetään alamäkiajoja opastetusti. Startti on Pärnävaaran montusta, kodan juurella olevalta parkkipaikalta. Mäen päälle noustaan lihasvoimalla, koska hissejä ei paikalta löydy. Ensikertaa paikalle tulevien kanssa specsataan pätkät trackwalk-tyylisesti eli tehdään ratakävely ja käydään läpi paikat, erityisesti ne hankalimmat kohdat. Mukaan pääsee kaikki iästä ja sukupuolesta riippumatta, mutta ajokokemusta pitää olla jonkin verran ja selvitä perus poluilla ongelmitta. Tarvitset toimivan pyörän (miel. täysjouston tai pitkäjoustoisen jäykkäperän) ja kypärän. Suosittelemme myös muita suojavarusteita (mm. polvi-, kyynärpää- ja selkäsuojat), jos niitä sattuu nurkista löytymään. 

Tullessasi viikkoajoihin sinun ei tarvitse olla Joensuun pyöräilijöiden jäsen, mutta halutessasi voit liittyä seuraamme. Meiltähän saa jäsenetuna mm. alennuksia yhteistyökumppaniltamme Iikan Pyörävarikolta. Tapaturman varalta sinulla on hyvä olla voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus (osallistujia ei ole vakuutettu seuran toimesta).

Ja eiku mäkeen ;)