UKK - Matalan kynnyksen maastolenkit

27.8.2020

Jatketaanpas vielä teemassa ja kerrataan, mistä olikaan kysymys: Joensuun pyöräilijöiden matalan kynnyksen lenkit maantiellä ja maastossa ovat oikeasti nimensä mukaisia matalan kynnyksen lenkkejä. Mukaan ajamaan voi tulla, jos osaa ajaa pyörällä ja omistaa pyöräilykypärän. Oma vapaa-ajan tapaturmavakuutus on hyvä olla olemassa lisäksi, sillä ajajia ei ole vakuutettu seuran puolesta.


Kysymys 1. Haluaisin osallistua matalan kynnyksen maastolenkille, mutta minulla on hieman vanhempaa mallia oleva maastopyörä enkä tunne seurasta ketään. Miten pitäisi toimia?

Vastaus: Tule mukaan omana itsenäsi, seuraava matalan kynnyksen maastolenkki starttaa tiistaina 1.9. klo 18.00. Meillä Joensuun Pyöräilijöissä ei jaeta lenkille osallistujia pyörän merkin, vuosimallin tai renkaan tuumakoon mukaan.  Meille riittää, että maastopyöräsi ja sinä olette ajokuntoisia sekä pyöräilykypärä on päässäsi. Ja jos pyöräinnostus oikein iskee, emme käännytä sinua pois maastosta hipsterikalustollasikaan. Kaikenlaisilla pyörillä voi osallistua, myös sähköpyörällä.  Matalan kynnyksen lenkeillä pyörii samanhenkistä pyöräilystä kiinnostunutta porukkaa, joten mukaan voi helposti tulla, kiinnostus pyöräilyyn yhdistää ihmisiä, vaikkei toisia tuntisikaan!


Kysymys 2. Miten lujaa minun täytyy ajaa maastossa, että voin osallistua matalan kynnyksen lenkille? 

Vastaus: Matalan kynnyksen maastolenkit ajetaan aina helpossa maastossa ja syyskuun alussa tutustutaan Kuhasalon reitteihin. Keskinopeus maastolenkeillä on yleensä noin 11-13 km/h. Tämä tarkoittaa letkeää etenemistä ja että ketään ei jätetä yksin metsään. Helppo maasto tarkoittaa sitä, että siellä pystyy etenemään kaiken mallisilla toimivilla pyörillä, reitillä ei ole vaarallisia kohtia ja vaikeimmissa kohdissa saa opastusta sekä neuvoja. Joensuun Pyöräilijöiden matalan kynnyksen lenkeillä ajetaan aina osallistujien ajotaidon mukaisesti yhdessä. Siksi lenkeille voi osallistua myös nuoret ajajat, kuitenkin niin, että 8-10-vuotiaiden ajajien toivotaan osallistuvan aikuisen kanssa.


Kysymys 3. Voinko osallistua maastopyörälenkille, jos en osaa vaihtaa kumia. Mitä tehdään jos rengas menee rikki? Pidämmekö evästaukoja lenkillä?

Vastaus: Joensuun Pyöräilijöiden matalan kynnyksen maastolenkeille voit osallistua, vaikka et osaisi vaihtaa pyörän kumia. Lenkin vetäjällä on kokemusta asiasta, mutta toivottavaa on, että sinulla on mukana omat varaosat. Jos rengas menee rikki, lenkki keskeytetään siksi ajaksi, että saadaan pyörä korjattua ajokuntoiseksi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, niin hoidetaan asia kuitenkin siten, että maastosta päästään pois. Maastolenkit kestävät noin 1,5-2h, josta ajoaikaa noin 1,25-1,5h. Lenkeille voi varata mukaan halutessaan pientä syötävää. Lenkillä pidetään taukoja tarpeen mukaan.


Kysymys 4. Täytyykö minun ostaa pyörääni kallis lamppu, että pystyn osallistumaan lamppulenkille?

Vastaus: Tulemme todennäköisesti viime syksyn tapaan jatkamaan suosittuja lamppulenkkejä eli maastopyöräilyä lähipoluilla pimeän aikaan. Tieliikennelain mukaan pyöräilijän varusteisiin kuuluu myös valot: etuvalo on valkoinen ja takavalo punainen. Valot saa kiinnittää joko pyörään tai pyöräilijään. Lamppulenkeille tai muuhunkin pyöräilytoimintaamme osallistuakseen pärjää normaaleilla pyöräilyvarusteilla. Riittää, että on vaatetta päällä, toimiva pyörä alla, kenties vähän evästä. Pimeän aikaan ajettaessa pyöräilijällä tulee olla toimiva takavalo ja etuvalo, millä näkee eteensä. Lamppulenkit ajetaan maastossa kaikille sopivaa vauhtia ja et tarvitse 1000€ arvoista viimeisintä huutoa olevaa valaisinta jotta voit osallistua. Lenkin vetäjillä on yleensä muutama lisävalo myös lainaksi, mutta tämä kannattaa aina varmistaa erikseen kysymällä asiasta joenspy@gmail.com


Kysymys 5. Miten turvallista on osallistua matalankynnyksen toimintaanne vallitsevan korona-virustilanteen aikana?

Seuraamme aktiivisesti THL:n ja Suomen pyöräily RY:n tiedotusta.  Reagoimme tarpeen tullen ja tarvittaessa harkitsemme toiminnan järjestämistä uudelleen. Yhteislenkeillä noudatetaan viranomaisten suosituksia, joten jokaisen vastuulla on:

  • tulla tapahtumiimme vain terveenä. Jos sinulla on vähäisiäkin flunssan oireita, jää kotiin.
  • huolehdi omalta osaltasi riittävistä turvaväleistä muihin lenkeille lähtijöiden kanssa. Lenkille järjestäytyessä, sen aikana ja lenkin päättyessä.
  • huolehdi THL:n mukaisesti yskimisestä ja aivastamisesta tapahtumissamme.
  • mikäli kuulut riskiryhmään, jää kotiin.