Yhdistystyön avaaminen, osa 2.

15.4.2019

Puheenjohtaja oli saanut vihiä seuroille ilmaisista kokoustiloista, joten takatalvesta huolimatta suuntasimme 5/8 johtokunnan jäsenen kassa Itä-Suomen liikuntaopistolle hyvissä ajoin ennen varsinaisen kevätkokouksen alkamista. Tarjolla olleista kahdenlaisista kekseistä, kirjavista karamelleista, oranssisista pahvitölkeistä tarjolla olevista mehuista ja yhdestä seuran banderollista huolimatta emme kokeneet suurta jäsenistön väenpaljoutta. Harmittava takaisku ja suuri pettymys.

Muuttaaksemme osallistujamäärätrendiä positiiviseen suuntaan jatkossa, lienee tarpeen pohtia muutamaa yhdistystoimintaan liittyvää myyttiä.

Myytti 1# Kokoukset pelottaa, en tunne sieltä ketään

Kyllä, tämä pitää paikkaansa. Johtokunnassakin ollaan siinä tilanteessa, että kaikista yhdistystoiminnan asioista ei voi sanoa olevan suurta kokemusta ja se pelottaa. Meitä pelotti tulla kevätkokoukseen, kun ei tiedätty ketä tulee paikalle kun emme tunne jäsenistä kuin muutamia. Osataanko oikeat termit taseen vastaavasta ja vastattavista, mitä jos joku kysyy asiaa, mistä en tiedä mitään? Onneksi elämässä on isompiakin asioita murehdittavaksi. Joensuun Pyöräilijöiden sääntömääräisissä kevät- ja syyskokouksissa tilaa on kaikille jäsenille ja paikalle voi tulla vaikkei tuntisi ketään etukäteen. Eikä haittaa, vaikka pelottaisi. Ollaan rento Itäsuomalaista pyöräilystä kiinnostunutta väkeä ja tavoite on tulla tutuksi koko jäsenistön kanssa matalalla kynnyksellä.

Myytti 2# Kokoukset eivät ole kiinnostavia

Kyllä, tämäkin pitää paikkaansa. Kokoukset eivät ole kiinnostavia, mikäli sinua ei yhtään kiinnosta mitä ensi kesänä yhdistys tarjoaa jäsenilleen. Mutta jos haluat vaikuttaa siihen, mitä tuleva kausi pitää sisällään, pyöriikö maantiekiiturien kammet viikkolenkillä ja missä maisemissa, voisiko pyöräilyn alalajiin dirtiin saada kunnostettua treenipaikkaa Noljakkaan, niin tule ihmeessä jatkossa paikalle kaverisi kanssa! Johtokunnan tehtävänä on laatia toimintasuunnitelma mutta jäsenillä on valta vahvistaa tai olla vahvistamatta se. Yhdistystoiminnan ydintä on, että jäsenillä on päätösvalta asioihin ja päätösvaltaa voi käyttää sääntömääräisissä kokouksissa.

Myytti 3# Minut painostetaan yhdistystoimintaan mukaan ja joudun töihin ja vastuuseen yhdistyksen asioista, joihin minulla ei nyt omassa elämässäni ole yhtään aikaa

E I P I D Ä P A I K K A A N S A. Olemmekin jo viestineet erittäin tärkeää periaatettamme, että jokainen tekee tätä vapaaehtoisesti ja omalla ajallaan ja käytettävissä olevilla resursseilla. Kevätkokouksessa saimme jäseniltä kysymyksiä Pyhäselän ympäripyöräilyn järjestämisestä ja maantiepuolen viikkolenkeistä. Sen sijaan, että olisimme ryhtyneet värväämään kysyjää lenkin vetovastuuseen, totesimme resurssiemme olevan tällä hetkellä kovin kapeat. Tällä kahdeksan pinnan takavanteella on tänä vuonna päätarkoitus käynnistää toiminta uudelleen. Se tarkoittaa toiminnassamme sitä, että lähdemme maltillisesti ja hallitusti liikkeelle. Ensin varmistetaan, että alla on toimiva pyörä. Kunhan joku tarjoaa meille niitä puuttuvia pinnoja, voidaan tarkemmin keskustella tarjoajan kanssa, mihin kohtaa kehää hän haluaisi sen sijoittaa.

Yt Joensuun pyöräilijöiden johtokunta